Az Interneten se szeri, se száma a megtévesztő és hamis híreknek, megtévesztéseknek. Így van ez a neoncső, a neon reklám esetében is. Pontatlan információk, néha egyszerű kitalációk is találhatók bőven. Most ezekből válogattam és igyekszem pontosítani, helyesbíteni a téves információkat.

1. A neon már a múlté

Nem igaz! A neon az elmúlt 100 évben változó népszerűséget kapott. A technológiák fejlődésével az egyre korszerűbb világító és reklámberendezések megjelenésével sokan hajlamosak temetni a neont, mint egy régi, lejárt technológiát. A valóságban azonban a neon mint a reklámvilágítás eszköze, sokak szemében ma is kiváló lehetőség, sőt sok esetben a retró jellegét tekintve, kifejezetten a figyelem előterébe kerül.

A neont, mint világító neoncsövet, a művészetben, az építészetben és a formatervezésben is széles körben használják, belső és a külső területeken egyaránt. Kézi kivitelezésű, formatervezett megjelenésével, egyedi és sajátos szín és fényvilágával, alacsony költségű karbantartási igényével méltán tartja a helyét a népszerűség és alkalmazhatóság területén.

2. A Neon, ipari környezetbe való lámpa

Nem igaz! A neon egy üvegből készített világító test, amelyet kézművesek, kézzel alakítottak ki. Ipari szintű gyártása mint például a fénycső esetében nem lehetséges. Felhasználását tekintve éppen a különlegessége, egyedi formai megjelenése és színvilága miatt, főként kreatív, igényes világításra, reklámmegoldásokra különösen alkalmas.

3. A LED neon csík valódi neon

Nem igaz! A LED neon csík (vagy más néven LED neon flex) egy flexibilis világító cső, amelyet általában egy szilikoncsőbe helyeznek, és megpróbálják így szimulálni a neont. Ennek a terméknek a tartóssága és minősége határozottan rosszabb, mint a valódi, üvegből készült neoncsőé. A neon szót tévesen használják, bizonyára azért mert ismertebb és sokat használt

4. A neoncsövek veszélyesek, mert nagyfeszültséget használnak

Nem igaz! bár a feszültség elérheti a több tízezer voltot (Európában a maximális értéke 10 000 V), a veszélyt az áram erőssége okozhatná, ami a neoncsövek esetében nagyon alacsony, az Érintésvédelmi Szabvány szerint, úgy nevezett „kis zárlati áramú berendezés”.

Ráadásul a biztonság érdekében, a transzformátorokat egyéb védelmi rendszerrel is ellátják, amely védi a rendszert és az embereket, még a neoncsövek véletlen eltörése esetén is.

5. A neoncsövek fényerejét nem lehet szabályozni

Nem igaz! A neoncsövek fényerejét a működtető transzformátor bemeneti feszültségének a szabályozásával lehet változtatni. Ehhez egy egyszerű elektronikai megoldás szükséges.

6. A neon többet fogyaszt mint a LED

Nem igaz! Ne keverjük össze az ipari fénycsöveket a neon csövekkel! A helyes számítás elvégzéséhez figyelembe kell venni, hogy a neon folyamatos fényt bocsát ki 360°-ban a térbe. Azonos fényerejű, világítástartamú és körfény sugárzásban a LED világítás nem fogyaszt kevesebbet mint a neonvilágítás.

7. A hideg katódlámpa neoncső, csak piros színű lehet

Nem igaz! A neongáz színe piros az átlátszó üvegcsőben, de gyakran használnak argon gázt, amely világoskék. Ezen kívül a neon csöveken belül fénypor színezést is alkalmaznak aminek a segítségével a kikapcsolt és a világító neoncső színét is meg tudják változtatni. Ennek köszönhetően a leggyakrabban használt zöld, kék, narancssárga, citromsárga, piros, fehér alapszíneken kívül 40 különböző színárnyalat és fehér 12 különböző árnyalata is elérhető.

8. A neonlámpát nem lehet megérinteni, mert „meleg”

Nem igaz! A neoncső felületének hőmérséklete nem haladja meg a 45° C-ot, tehát meg lehet érinteni az üvegcsövet anélkül, hogy megégetné magát az ember, vagy egyéb veszélyes kockázat érné. Ez az oka annak, hogy „hideg katódlámpának” is hívják.

9. A neont nem lehet vízbe meríteni

Nem igaz! A neoncső részben vízbe is meríthető. A végükön lévő elektródák azok, amiknek a vizen kívül kell maradniuk.

10. A LED élettartama hosszabb, mint a neoné

Nem igaz! A neon élettartama jelentősen meghaladja az 50 000 üzemórát. Vannak olyan neonreklámok, amelyek már több mint 50 éve működnek, kültéren, rossz időjárás esetén, hideg vagy nagyon meleg hőmérsékleten is. Az évek során nem észlelhető jelentős fénycsökkenés.

A LED-ek élettartamát csak laboratóriumi vizsgálatok alapján definiálják, és magas hőmérsékleten gyorsan öregszenek. A fényerejük az évek múlásával jelentősen csökken, az elromlott, elöregedett, kiégett diódák kikapcsolnak és csúnya, nem világító „lyukakat” hoznak létre. Ilyen működési problémák a neonvilágítások esetében nem jellemzőek.

Kérdése van? Ön is szeretne neonreklámot?

Írjon vagy hívjon minket, segítünk!

06-20 58-55-884